Historie
In de zomer van 1931 kwamen enkele Zeelandse jongeren bij elkaar in het café Driessen (later De Bonte Os). Festilent zag het levenslicht op 19 juli 1931 toen Adriaan van Helvoort, Cor Martens, en Pierre van Raamsdonk de voetbalclub oprichten. Adriaan van Helvoort was in die tijd een jongeman van in de twintig die aan het gymnasium studeerde in Uden en de naam Festilent bedacht. Omdat hij onder andere Latijn studeerde kwam hij de woorden Festina Lente tegen wat betekende ‘haast je langzaam’ of ‘doe het kalm aan’ en bedacht zo de clubnaam. Het gezegde ‘haast je langzaam’ gold zeker voor het Festilent van die tijd.
Het begin
Festilent sloot zich in 1931 aan bij de Katholiek Bond en werd er met één elftal in competitieverband gespeeld. Vanaf het seizoen 1932-1933 waren er twee elftallen actief.
De Festilent bus
Met een nieuw bestuur braken er prettigere tijden aan voor de Zeelandse voetballers en supporters. Eerder moest men met de fiets naar de wedstrijden, nu stelde Jantje (Jan van Dongen, toenmalig penningmeester/secretaris) zijn bus ter beschikking aan de club. De spelers en supporters bezochten hiermee de uitwedstrijden en dat was toen een unieke gang van zaken.
Moeilijke jaren
In de moeilijke begin tijd was het maar goed dat er tenminste twee Zeelandse bedrijven waren die wilde dat de club bleef bestaan. Naast Garage van Dongen werd café Wouter Geurts (Cornelissen) de tweede sponsor. De toenmalige tuin van Wouter Geurts werd omgetoverd tot voetbalveld, dat bleef tot 1946 bestaan.
Nieuw onderkomen
Voordat de competitie 1947-1948 van start ging moest Festilent opzoek naar een nieuw onderkomen omdat het veld te klein werd bevonden door de Bond. De oplossing werd gevonden achter het Parochiehuis. Dit betekende het afscheid van het clubhuis van Wouter Geurts (Cornelissen), dat toch 15 jaar lang de plek was, waar lief en leed werd gedeeld. Na drie jaar voetbal op het terrein van het Patronaat moest Festilent uit nood een weiland huren in de Kerkstraat. De terreinen achter het Parochiehuis waren in 1953 eindelijk klaar en er braken betere en rustigere tijden aan voor de club.
In die tijd deed ook Jeugdvoetbal zijn intrede bij Festilent. In 1947 was één jeugdelftal actief, dat haar wedstrijden mocht spelen op zondag als voorwedstrijd van het eerste elftal.
De vereniging groeit
Door de groei van de vereniging was er in de jaren 60 weer een nieuw sportpark nodig. In 1969 was Sportpark De Steenakker aan de Trentsedijk eindelijk gereed. Twee velden en een kleedgebouw vormden het sportpark ‘De Steenakker’, een naam die werd gekozen omdat bij de aanleg erg veel stenen boven de grond kwamen. Het veld op de oude locatie achter Van de Coer bleef wel bestaan als trainingsveld en speelveld, vooral voor de jeugd. Ook was het clubhuis daar ook nog te vinden. In 1974 kon de nieuwe kantine op de Trentsedijk eindelijk in gebruik genomen worden, na het harde werken van een grote groep vrijwilligers.
In 1976 doet het Damesvoetbal bij Festilent zijn intrede. Het taboe werd doorbroken dat dames niet konden c.q. mochten voetballen doordat de dames de stoute voetbalschoenen aandeden en aan de slag gingen.
Het 50-jarig bestaan
Bij het 50-jarig bestaan in 1981 was het hoogtepunt van het feestprogramma de wedstrijd die Festilent speelde tegen een elftal van Oud-Ajaxieden. Deze wedstrijd trok zeer veel publiek, Oud-Ajax was dan ook niet met de minste spelers naar Zeeland afgereisd, spelers zoals: Frank Arnesen, Sören Lerby, Sjaak Swart, Gerrie Muhren Tonnie Pronk en Barry Hulshof.
De nieuwe accommodatie Boekelsedijk
De promotie naar de derde klasse viel samen met het 60-jarig bestaan én het in gebruik nemen van de nieuwe accommodatie. Zowel Festilent, als tennisclub Set ’77 en de Zeelandse ponyclub verhuisden naar de nieuwe locatie ‘Sportpark De Bundel’ aan de Boekelsedijk.
De periode vanaf 1997 was een periode van vernieuwingen in de ruimste zin van het woord. Het begon met een vrijwel compleet nieuw Dagelijks Bestuur, die koste wat het kost Festilent uit de rode cijfers wouden halen. Langzaam maar zeker kwam er in financiële zin weer licht aan de horizon. Er kon weer worden gedacht aan verfraaiing en verbetering. Zo werd bij thuiswedstrijden de ‘pupil van de week’ ingevoerd en mochten de pupillen bij de laatste thuiswedstrijden bloemen aan de trouwste supporters overhandigen. Tevens kwam er een nieuw speeltoestel en een zandbak voor de kleinsten.
Op sportief gebied waren deze jaren niet de minste, want naast de kampioenen bij de junioren en pupillen doen zich ook bij de senioren enerverende situaties voor. Het eerste herenteam kon zijn promotie naar de derde klasse niet continue vasthouden, want in 1994 degradeerde het team weer naar de vierde klasse om in 1996 weer te promoveren onder Wim Vissers. In 1999 moest Festilent, onder Ton Kosterman, een stapje terug doen, maar in 2000 werd meteen weer meegestreden om het kampioenschap. In een beslissingswedstrijd tegen Nooit Gedacht werd dit net niet bewerkstelligd. Deze wedstrijd, gespeeld op het DAW-terrein in Schaijk, was voor iedereen een ware happening. De hele route van Zeeland naar Schaijk was blauw-wit gekleurd met ballonnen en slingers. Dit waren er zoveel dat de gemeente de week na de wedstrijd per brief verzocht om alle versieringen te verwijderen.
Promotie en degradatie
Het seizoen daarop wist Festilent onder Ad Faro wel te promoveren naar de derde klasse. Ook deze wedstrijd was weer in Schaijk en opnieuw was de weg ernaartoe volledig versierd. Festilent speelde tot en met het seizoen 2009-2010 in de derde klasse, in dit seizoen promoveerde Festilent onder Luciën Roeffen naar de tweede klasse. Festilent degradeerde na twee seizoenen weer naar de derde klasse.
Het seizoen 2012-2013 begon Festilent met een nieuwe trainer, Maikel van Orsouw, die vijf seizoenen bij de club bleef. In 2014-2015 degradeerde Festilent naar de vierde klasse.
In het seizoen 2017-2018 werd Festilent 1 geleid door Michel Kuijpers. Festilent haalde de nacompetitie en verloor in de finale na strafschoppen van Ulysses. Vanaf seizoen 2018-2019 is Edwin Peters de trainer van Festilent 1.
Kunstgrasveld
Sinds het seizoen 2018-2019 beschikt Festilent ook over een kunstgrasveld. Hierdoor is de club minder afhankelijk van de weersomstandigheden. De officiële opening was op 5 januari 2019 door wethouder Böhmer van de gemeente Landerd.
Kampioenschap 2022-2023!
Onder leiding van trainer Tom Jacobs werd Festilent 1 in het seizoen 2022-2023 overtuigend kampioen in de 4e klasse! Dit was voor het eerst in 20 jaar dat onze club kampioen werd. Al na 21 wedstrijden van de 26 wist Festilent het kampioenschap veilig te stellen. In een uitwedstrijd tegen SCMH op zondag 16 april werd de schaal met een 2-3 overwinning binnengehaald. Met steun van veel Zeelandse supporters die de reis richting Mariaheide hadden gemaakt en na de wedstrijd weer richting Zeeland, waar het kampioenschap uitbundig werd gevierd!