Vertrouwens contact persoon
Betreft thema’s van vertouwelijke aard; grensoverschrijdend gedrag, doping of matchfixing.
Erica Bongers
Mail naar:
vcpfestilent@hotmail.com
of bel/app naar 06-29701743
Gedragsregels
Seksuele intimidatie
De sportbonden in Nederland nemen seksuele intimidatie serieus. NOC *NSF heeft gedragsregels voor sportbegeleiders opgesteld. Die regels zijn door alle landelijke sportbonden onderschreven. De regels zijn gemaakt om de risico’s op ongewenst gedrag in de relatie pupil en trainer te verkleinen en ze jongeren als toetssteen voor het gedrag van begeleiders en sporters in concrete situaties. Hieronder vindt u de elf gedragsregels die worden onderschreven door alle landelijke sportorganisaties die zijn aangesloten zijn bij NOC* NSF.
-De begeleider moet zorgen voor een omgeving en sfeer waarbinnen de sporter zich veilig voelt.
– De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen in een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, en verder in het privé leven van de sporter door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel.
-De begeleider onthoudt zich van elke vorm van machtsmisbruik of seksuele intimidatie tegenover der sporter
-Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot 16 jaar zijn onder geen geding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik
-De begeleider mag de sporter niet op een zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting al seksueel of erotisch van aard zal ervaren zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust aanraken van geslachtsorganen, billen en borsten.
-Begeleider onthoudt zich van seksueel getinte verbale intimiteiten.
-De begeleider zal tijdens de training, wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en met de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals kleedkamer en/of hotelkamer.
-De begeleider heeft de plicht de sporter te beschermen tegen schade en misbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de jeugdige sporter behartigd, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opzij hun werk goed kunnen uitvoeren.
-De begeleider zal de sporter geen (im) materiele vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan.
-De begeleider zal er actief op toezien dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de sporter is betrokken. Indien hij gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze regels zal hij de betreffende persoon daarop aanspreken.
-In de gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleiders in de geest hiervan te handelen
Deze gedragsregels zijn bekend bij de coaches en trainers en worden elk jaar weer opnieuw ter herinnering toe gestuurd via de mail.
Beleid ten aanzien van onbehoorlijk gedrag
Doel:
Festilent stelt zich ten doel leden in een veilige omgeving hun sport te laten beoefenen. Hiertoe dient voorkomen te worden dat individuele leden (of groepen) met onbehoorlijk gedrag geconfronteerd worden.
Uitvoering:
Indien bovenbedoeld ongewenst gedrag zich voordoet, kan dit gemeld worden bij coördinatoren of bestuur, door het desbetreffende lid zelf, door ouder(s)/verzorger(s) of door leden. Vervolgens wordt eerst het beginsel van hoor en wederhoor toegepast. Hierbij worden in principe zowel het desbetreffende lid, als de ouder(s)/verzorger(s) uitgenodigd. Beide partijen krijgen de gelegenheid de situatie te verduidelijken. Indien nodig kan de commissie tot één van de onderstaande sancties besluiten.
Sancties:
Het Bestuur kan naar aanleiding van de plaatsgevonden gesprekken de volgende sancties opleggen:
1) Bij de eerste klacht: een officiële waarschuwing. Tevens worden ouder(s)/verzorger(s) hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld.
2) Bij de tweede klacht:uitsluiting van training(en) gedurende één week en uitsluiting van de eerstvolgende bindende wedstrijd. Bij afgelastingen schuift de maatregel door. Tevens worden ouder(s)/verzorger(s) hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld.
3) Bij de derde klacht:uitsluiting van trainingen gedurende vier weken en vier wedstrijden. Tevens worden ouder(s)/verzorger(s) hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld. Afhankelijk van de ernst van de gepleegde feiten kan van de genoemde volgorde worden afgeweken. Er kunnen stappen worden overgeslagen of aangevuld.
4) Bij de vierde klacht:royering als lid van Festilent. Tevens worden ouder(s)/verzorger(s) hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld
Aanname beleid;
de nieuwe vrijwilligers hebben een gesprek met de desbetreffende vrijwilliger uiteen commissie en wordt er een VOG aangevraagd voor den trainers en coaches van minderjarige spelers.
Voor het aanvragen van de VOG krijgen de nieuwe vrijwilligers de volgende mail toegestuurd met de volgende informatie:
Bij Festilent vragen we van al onze jeugdtrainers/leiders en trainers/leiders van de dames een verklaring omtrent gedrag (VOG). Deze kunnen we aanvragen bij het ministerie van justitie. Hier wordt gekeken of je in het verleden geregistreerd bent rondom misbruik bij kinderen. (zie voor verdere informatie hieronder)
Kun je geen VOG overhandigen of wil je hier niet aan meewerken dan mag je geen trainer of leider zijn bij onze voetbalclub Festilent.
Vertrouwenscontactpersoon
Iedereen die sport, moet dit kunnen doen in een veilige omgeving. Wanneer je te maken krijgt met seksuele intimidatie, pestgedrag of mishandeling, is dat een teken dat die omgeving niet meer veilig is. Dit kan veel emoties en vragen oproepen.
Ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren.
Blijf er niet mee rondlopen maar praat erover met iemand in wie je vertrouwen hebt.
Wat kan een vertrouwenscontactpersoon voor u doen? Zij luistert naar uw verhaal. De informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld en er gebeurd niets wat je niet weet. Als het nodig is kan een vertrouwenscontactpersoon helpen om gesprekken met de betrokkenen te beleggen, een aanklacht in te dienen bij de vereniging, sportbond of politie. Maar soms helpt het ook als je er even over kunt praten. Een vertrouwenscontactpersoon is dus niet de persoon om met problemen op het voetbaltechnisch vlak aan te kloppen.
Vertrouwenscontactpersoon Festilent: Erica Bongers, 06-29701743 of vcpfestilent@hotmail.com