Festilent verliest de derby tegen DAW met 0-3

Na een korte winterstop stond voor het eerst in acht jaar de derby tegen DAW op het programma. Voor aanvang van de wedstrijd werd er een minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van Jan van Uden. Een trouw lid, supporter en vrijwilliger van Festilent. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte toe.

Net zoals tegen Volharding koos Festilent voor een meer defensieve speelstijl. Onze heren zakte terug op eigen helft en hielden de ruimtes compact. Net als tegen Volharding pakte dit in het begin van de wedstrijd goed uit en bleven de kansen voor DAW uit.

Hoewel DAW het merendeel van het balbezit opeiste, kreeg Festilent in de eerste tien minuten de eerste serieuze kans van de wedstrijd. Vanaf de rechterkant van het veld wordt door Daan van Son de voorzet gegeven bij de tweede paal waar Daan Manders de bal vrij richting het doel kan koppen. Helaas eindigt deze poging naast het doel.

Ook na deze kans heeft DAW veel balbezit op de helft van Festilent, maar lukt het nog niet om door het defensieve blok van Festilent te komen. Festilent probeert op haar beurt in de omschakeling gevaarlijk te worden.

Dit lukt de thuisploeg met momenten. Zo speelt Hidde van Dongen vanaf de linkerkant een lange bal op Bram Geurts die aan de rechterkant de diepte in loopt. Door een slimme duw van Bram voorkomt hij dat de verdediger kan ingrijpen. Hij neemt de bal aan schiet deze richting het doel van DAW. De keeper is alert en duikt de bal uit het doel.

Verder wordt er aan de linkerkant door Pepijn Schonenberg, Hidde en Jasper van den Berg goed gecombineerd waarna Festilent de bal voor het doel voorgeeft. De voorzet belandt bij Bram Geurts, die vanuit de draai de bal hard richting de korte hoek schiet. Helaas de keeper van DAW ook op deze inzet een antwoord en blijft de openingstreffer uit.

Na de eerste twintig minuten is het DAW dat voor het eerst gevaarlijk wordt voor het doel van Festilent. Zo belandt een voorzet ver bij de tweede paal waar de aanvoerder van DAW vrij staat. Vanuit de lucht probeert hij de bal binnen te schieten, maar doelman Nick van der Horst heeft een zeer snelle reactie op deze inzet en weet de bal van de lijn af te halen.

Niet veel later volgt een lage voorzet vanaf de rechterkant van DAW bij de eerste paal. Opnieuw slaagt een verdediger van Festilent erin om een doelpunt te voorkomen.
Uiteindelijk moet Festilent na een half uur spelen toch buigen voor de uitploeg. Een voorzet vanaf de linkerkant wordt in eerste instantie weggekopt door een speler van Festilent, maar ter hoogte van de 16-meter wordt de bal door een speler van DAW opgevangen. De speler twijfelt niet en schiet de bal hard en laag in de hoek van het doel buiten bereik van Nick van der Horst.

Met een 0-1 achterstand gaan de teams de rust in.

In de tweede helft gaat de wedstrijd verder waar het in de eerste helft mee geëindigd is. Festilent zakt ver terug op eigen helft met veel spelers achter de bal en DAW zoekt de aanval en gaat op zoek naar het vergroten van de voorsprong.

In de eerste tien minuten van de tweede helft slaagt DAW er niet in dichterbij de 0-2 te komen dan enkele afstandsschoten die gemakkelijk worden gestopt door Nick.
Maar na ongeveer een uur spelen lukt het DAW om de score te verdubbelen naar 0-2. Net als bij de 0-1 wordt ook nu een eerste inzet van DAW door een speler van Festilent tegengehouden. Opnieuw is het een speler van DAW die de bal opvangt rond de 16-meter en schiet de bal langs Nick in het doel.

Een aantal minuten na dit doelpunt wordt er vanuit de rechterkant door Festilent een aanval opgezet. Hidde passeert zijn directe tegenstander en geeft de bal voor bij de tweede paal. Daar staat Bram vrij, maar net voordat de bal bij Bram komt, weet een verdediger van DAW de bal te raken en gaat de kans verloren.

Na ongeveer 70 minuten spelen past Festilent drie wissels toe en schakelt het over naar een meer aanvallende speelwijze om iets te forceren. Maar dit betekent ook dat er achterin meer ruimtes weggegeven gaan worden.

DAW weet uiteindelijk van deze ruimtes te profiteren. Zij maken tegen de 80e minuut de 0-3. Vanuit een goede combinatie aan de linkerkant wordt de bal uiteindelijk laag teruggelegd op ongeveer een meter of tien voor het doel van Festilent en door een speler van DAW in de rechterhoek binnengeschoten.

Ongeveer vijf minuten later voert Daan Manders in de eigen 16-meter een verdedigende actie uit waarbij een speler van DAW en Daan tegelijkertijd bij de bal zijn. Daan verdedigd hierbij het schot en raakt helaas geblesseerd aan zijn knie. Hij moet per brancard van het veld worden gedragen.

Aangezien Festilent al zijn wisselspelers in het veld heeft gebracht worden de laatste tien minuten van de wedstrijd met 10 man uitgespeeld. De wedstrijd eindigt uiteindelijk in een 0-3 overwinning voor de uitploeg.

DAW gaat verder in het bekertoernooi. Na afloop van de wedstrijd wordt duidelijk dat zij het in de volgende ronde zullen moeten opnemen tegen Vierde Divisionist Wittenhorst.

Opstelling Festilent: Nick van der Horst (K), Niels Schonenberg, Stijn van Hout (C), Stef de Groot, Jasper van en Berg, Joost Geurts, Daan Manders, Pepijn Schonenberg, Bram Geurts, Daan van Son, Hidde van Dongen. Reservespelers: Jorg Danen, Jeroen Disveld, Teun Cornelissen en Chiel Noijen.

Overige uitslagen 4e ronde KNVB-Districtbeker:

Zondag 14 januari:
NWC 2* – FC Uden: 3-0

Wittenhorst* – SV Someren: 3-2

Blerick – ZSV*: 1-2

Dinsdag 16 januari:

Vianen Vooruit – UDI’19/CSU (20.00 uur) – De wedstrijd wordt bij VCA in Sint Agatha gespeeld

Donderdag 18 januari:
Mariahout – Margriet (20.00 uur)
WEC – Olympia’18 (20.00 uur)
IVO – SV Milsbeek (20.00 uur)