Festilent verliest met 1-0 van Hapse Boys

Na het doelpuntrijke gelijkspel thuis tegen Quick 1888 stond afgelopen zondag de uitwedstrijd tegen Hapse Boys op het programma. Op de donderdag in aanloop naar deze wedstrijd wist Hapse Boys met 0-3 van Heijen te winnen, waardoor zowel Hapse Boys als Festilent op 8 punten staan. Een belangrijke wedstrijd dus.

Op een voetbalveld bedekt met een laag bladeren fluit de scheidsrechter om 14:30 uur en trapt Festilent af. In de eerste minuten leidt een van de eerste aanvallen tot een corner voor Festilent. Deze wordt snel genomen, omdat de spelers van Hapse Boys nog niet goed staan. Ter hoogte van het midden van de goal staat Stijn van Hout vrij, maar helaas kopt hij de bal naast het doel.

Een paar minuten later is Hapse Boys gevaarlijk voor het doel van Festilent. Een lage voorzet voor het doel wordt niet benut door de spits van Hapse Boys. De bal stuit, door het slechte veld, op voor zijn voeten waardoor hij over de bal schiet.

Na deze kans is voornamelijk Festilent de ploeg die balbezit heeft.

Na ongeveer tien minuten spelen ontvangt Jorg Danen in het midden van het veld ter hoogte van de middenlijn de bal. Met de bal aan zijn voet kan hij richting het doel van Haps, maar door de vele bladeren op het veld rolt de bal niet goed en kan Jorg geen snelheid maken. Hierdoor kunnen de verdedigers van Haps op tijd ingrijpen.

Door de 5-3-2 formatie van Haps is er veel ruimte aan de zijkanten voor Festilent. Daar zal Festilent ook gevaarlijk worden.

Zo wordt via een goede combinatie aan de linkerkant van het veld Daan van Son vrijgespeeld. Hij geeft een goede voorzet voor het doel, maar zowel de verdediging van Haps als Bram Geurts kunnen niet bij de bal. Hierdoor komt de bal bij Pepijn Schonenberg die bij de tweede paal vrij staat. De keeper van Haps is alert en maakt zijn doel direct klein waardoor de hoek voor Pepijn te lastig wordt om te scoren.

Niet veel later is het opnieuw Daan van Son die aan de linkerkant van de zestien meter wordt vrijgespeeld. Ditmaal wat meer in de loop. Met rechts kan hij direct uithalen, maar de bal stuit op waardoor Daan de bal niet goed raakt en de bal over het doel gaat.

Na twintig minuten voetballen wordt er weer een aanval aan de linkerkant opgezet. Deze keer is het Bram Geurts die aan de linkerkant van de zestien de bal ontvangt. Met een schaarbeweging speelt hij zijn directe tegenstander uit en schiet de bal in de verre hoek. Helaas belandt dit schot net naast het doel.

Na een klein half uur spelen kan Bram Geurts vanuit een mooie steekpass aan de rechterkant van het veld in zijn eentje richting het doel van Haps. De keeper van Haps komt uit en Bram wil de bal over de keeper schieten, maar de keeper laat zich niet verrassen en houdt de bal met één hand tegen.

In de tien minuten die volgen krijgt Festilent nog twee grote kansen. De eerste ontstaat aan de rechterkant van het veld. Daar speelt Pepijn zijn directe tegenstander uit, via de achterlijn legt hij de bal terug op de 16 meter waar Daan van Son staat. Die neemt de bal aan, speelt zijn directe tegenstander uit om vervolgens met links uit te halen. Helaas mist dit schot kracht en kan de keeper van Haps deze gemakkelijk tegenhouden.

Daarna wordt Daan van Son door Bram in de diepte aangespeeld. De keeper van Haps komt uit, maar Daan weet de bal voor de handen weg te tikken en de bal in het doel te schieten, maar helaas is de vlag van de grensrechter omhoog waardoor dit doelpunt niet doorgaat.

Het is eenrichtingsverkeer richting het doel van Hapse Boys, maar een doelpunt voor Festilent wil niet vallen. Dus treedt een oude voetbalwet in: ‘Als je zelf niet scoort dan doet de tegenstander dat wel’. En zo geschiedde:

Een minuut voor rust pakt de keeper van Hapse Boys een lage voorzet. Zonder aarzeling schiet hij de bal hard naar voren. Daar staan drie spelers van Festilent en twee van Hapse Boys. In een duel met een van de spitsen van Haps kopt een speler van Festilent de bal, maar raakt deze niet goed. Hierdoor belandt de bal voor de voeten van de andere spits van Hapse Boys. De spits kan daardoor met een andere verdediger in de rug richting het doel van Nick van der Horst. De spits blijft rustig en schiet de bal in rechtsonder in de hoek. Hierdoor gaat Hapse Boys tegen de verhoudingen in met een 1-0 voorsprong de rust in.

In de tweede helft trapt Hapse Boys af en zetten direct een aanval aan de rechterkant op. De voorzet die hieruit volgt wordt in eerste instantie door Festilent weggewerkt, maar op de rand van de zestien meter door een speler van Haps opgepakt. Hij haalt uit richting doel, maar Nick laat zich niet verrassen en duikt de bal uit het doel.

Dit zal uiteindelijk de enige echte kans van Haps zijn in de tweede helft aangezien de thuisploeg met elf man ver terugzakt op eigen helft en parkeren de spreekwoordelijke bus voor het doel.

Doordat zij zover inzakken en het heel druk is in het centrum, ligt ook in de tweede helft de ruimte aan de zijkanten van het veld. Festilent gaat dan ook de gehele tweede helft opzoek naar de gelijkmaker. Daarom worden in de tweede helft Aaron van der Rijt, Chiel Noijen en Hidde van Dongen in het veld gebracht om meer frisse aanvallende krachten in te brengen.

Zo speelt Chiel Noijen zijn directe tegenstander aan de rechterkant voorbij en weet de bal laag terug te leggen richting de 16 meter. Helaas kan een verdediger van Haps de bal op tijd onderscheppen en wegschieten.

Ook aan de linkerkant lukt het Festilent om via de combinatie tussen Jasper en Hidde van Dongen de bal voor te geven, maar doordat er veel en grote verdedigers van Haps in de 16 meter staan lukt het hen om deze voorzetten weg te koppen.

Richting het einde van de tweede helft krijgt Festilent een vrije trap op de rand van de 16-meter. Bram Geurts neemt deze, maar schiet de bal helaas over het doel heen.

De gehele tweede helft zijn de spelers van Haps meer bezig geweest met tijdrekken dan met voetballen. Zo hebben ze al meerdere ballen weg mogen trappen wanneer de scheidsrechter heeft gefloten. De scheidsrechter treedt hier keer op keer niet tegen op.

In de laatste minuut is het opnieuw een speler van Hapse Boys die voor de zoveelste keer de bal weg schiet wanneer de scheids al heeft gefloten. Als meerdere spelers hier iets van zeggen tegen de scheidsrechter geeft de scheidsrechter een gele kaart voor Stef de Groot die al een gele kaart op zak had. Hierdoor ontvangt hij een rode kaart en moet hij het veld verlaten.

Helaas lukt het Festilent dus niet om in de tweede helft de gelijkmaker te maken. Een aantal keer is Festilent dichtbij, maar tot echt grote kansen komt het in de tweede helft ook niet en verliest Festilent deze wedstrijd.

We sluiten het verslag af met een woord van de trainer:
“Dit had mijn ploeg niet verdiend. Deze nederlaag komt aan en is totaal onverdiend en onnodig. Zeker in de eerste helft hebben we een groot aantal kansen gecreëerd, maar vergeten te scoren. Het voelt echt als een gestolen overwinning. En dan komt er ook nog eens een onterechte rode kaart van Stef de Groot bovenop, die zijn tweede gele kaart kreeg. Volgens mij schrok de scheidsrechter zelf ook van zijn beslissing. Jammer was verder, dat de leidsman het vertragen van het spel door Hapse Boys nauwelijks aanpakte. Volgens mij hebben we in de tweede helft maar een kwartier zuivere speeltijd gehad”

Opstelling Festilent:
Nick van der Horst (K), Niels Schonenberg, Stijn van Hout (C), Stef de Groot, Jasper van en Berg, Joost Geurts, Daan Manders, Jorg Danen, Pepijn Schonenberg, Bram Geurts, Daan van Son. Reservespelers: Aron van der Rijt, Jeroen Disveld, Chiel Noijen en Hidde van Dongen.

Overige uitslagen:
EGS’20 – Krayenhoff: 0-1
Volkel – Venhorst: 2-2
Brakkenstein – SCE: 2-1
NEC – Heijen: 1-3
Quick 1888 – Vianen Vooruit: 3-1