Festilent verliest met 3-1 uit bij Achates

Na de gewonnen thuiswedstrijd tegen SIOL (6-0) stond de uitwedstrijd tegen Achates op het programma. Voor het eerst in 2023 was het een mooie zonnige dag met perfect voetbalweer.

Direct na de aftrap van Festilent werd de strategie van Achates duidelijk. Met het team inzakken op eigen helft en Festilent het initiatief laten nemen om te voetballen om vervolgens in de omschakeling gevaarlijk te worden.

In het eerste half uur van de wedstrijd begint Festilent niet sterk. Er wordt slordig omgegaan met het balbezit, de passes zijn niet op maat en bij individuele dribbels gaat het balbezit veelal verloren. Het hobbelige veld van Achates hielp hier natuurlijk ook niet aan mee.

Naast het slordige balbezit werden onderlinge duels verloren. Achates was hierin feller dan Festilent en het won dan ook vaak de tweede bal. Dat Achates nog ergens voor speelt was duidelijk te zien. De eerste grote kans is dan ook voor Achates. Vanuit een voorzet wordt de bal net naast het doel gekopt.

Niet veel later wordt Festilent voor het eerst gevaarlijk voor het doel van Achates. Bram Geurts ontvangt de bal op de rand van het strafschopgebied, kapt zijn directe tegenstander uit en haalt uit richting het doel. De keeper van Achates is alert en duikt de bal uit het doel.

Dat Festilent vervolgens op een 1-0 achterstand komt is geen verrassing. Nadat Festilent op het middenveld balverlies lijdt, zet Achates een snelle counter in. Aan de linkerkant van het strafschopgebied komt de bal bij de aanvaller van Achates. Deze wint het duel van zijn directe tegenstander, kapt deze vervolgens uit om daarna de bal in de lange hoek, achter doelman Nick van der Horst te plaatsen.

Niet veel later scoort Achates ook de 2-0. Opnieuw lijdt Festilent balverlies en kan Achates counteren. Vanuit een lange bal naar de rechterkant van het veld, volgt een voorzet bij de tweede paal. De spits van Achates volleert de bal uit de lucht hard in het doel en verdubbelt de voorsprong van de thuisploeg.

Met deze stand gaan de teams ook rusten.

In de tweede helft herpakt Festilent zich enigszins. In balbezit gaat het beter en het weet steeds meer de mensen in de diepte aan te spelen. Dit is nog niet voldoende om in het begin van de tweede helft gevaarlijk te worden voor het doel van Achates.

Na een kwartier spelen in de tweede helft krijgt Festilent een grote kans op de aansluitingstreffer. Via goed combinatiespel aan de rechterkant van het veld wordt uiteindelijk Pepijn Schonenberg in het strafschopgebied van Achates bereikt. Hij kan de bal aannemen, maar schiet de bal helaas over het doel. Niet veel later krijgt Pepijn een vergelijkbare kans, maar ook deze keer wordt het net niet gevonden waardoor de aansluitingstreffer uitblijft.

Ondanks de kansen voor Festilent is het Achates dat na een uur spelen, opnieuw via een counter, de score verder uitbreidt naar 3-0. Vanuit een corner van Festilent wordt balverlies geleden op de helft van Achates. De thuisploeg zet een snelle tegenaanval op. Bij Festilent is de rugdekking niet op orde, waardoor via een steekpass de speler van Achates oog in oog met doelman Nick van der Horst komt. De spits blijft koel en schiet de bal langs de keeper van Festilent in de linkerhoek van het doel.

In de resterende speeltijd blijft Festilent op zoek gaan naar een doelpunt. Een paar keer is het dan ook dicht bij de 3-1, maar helaas blijven de kansen onbenut.

Zo kopt Stijn van Hout vanuit een corner de baal op doel, maar helaas mist de kopbal snelheid waardoor de keeper van Achates de bal kan tegenhouden. Ook Jasper van den Berg is dichtbij de 3-1. Vanuit een corner die opnieuw wordt ingebracht belandt de bal bij Stijn van Hout. Met zijn hoofd legt hij de bal klaar voor Jasper die direct uit de draai de bal net naast het doel schiet.

Uiteindelijk is het Jeroen Disveld die, in de 85e minuut, voor Festilent de 3-1 scoort. Vanuit een goede combinatie ontvangt Jeroen de bal van Jasper van den Berg aan de linkerkant in de zestien meter. Hij neemt de bal in een keer goed mee en schiet de bal in de lange hoek van het doel en redt hiermee enigszins de spreekwoordelijke eer voor Festilent.

Na dit doelpunt probeert Festilent nog om dichterbij te komen, maar het lukt niet om door de defensie van Achates te komen. Hierdoor eindigt de wedstrijd in 3-1 en verliest Festilent voor het eerst dit seizoen in competitieverband en daarmee verliest het ook haar ongeslagen status.

We sluiten af met een woordje van de trainer:
“Zij moesten volle bak voor de punten en bij ons gaat het alleen nog om eigen eer. Dat was vandaag niet voldoende. Het was gewoon slap en we begonnen echt gezapig. Zij merkten dat er wat te halen viel en dan wordt het nog moeilijker.”

Overige uitslagen:

SIOL – FC de Rakt: 3-5
Juliana Mill – SES: 0-3
SCMH – Gassel: 5-0
NLC’03 – HBV: 1-3
Cito – Herpinia: 5-0
SV Milsbeek – Achilles Reek: 2-2