Festilent verliest uit bij Brakkenstein met 6-2

Na een zeer goed resultaat thuis tegen NEC (8-0) stond afgelopen zondag de uitwedstrijd tegen Brakkenstein op het programma. Om 14:30 uur fluit de scheidsrechter op sportpark Brakkenstein en start de wedstrijd.

Festilent start de wedstrijd goed. Met regelmaat lukt het Festilent om van achteruit op te bouwen en haar aanvallers te bereiken om vervolgens vanuit daar mogelijkheden voor het doel van Brakkenstein te creëren.

Maar de eerste grote kans van Festilent om de score te openen komt pas na een kwartier spelen. Een afvallende bal komt voor de voeten van Bram Geurts. Met een volley schiet hij de bal rakelings naast het doel.

Niet veel later krijgt Chiel Noijen de mogelijkheid om de score te openen. Vanuit de achterhoede wordt Bram in de spitspositie aangespeeld. Bram komt met de bal los van zijn tegenstander en geeft een goede steekpass op Chiel die vervolgens in zijn eentje op het doel van Brakkenstein af kan. De keeper van Brakkenstein maakt zijn doel goed klein en weet de inzet van Chiel tegen te houden.

Na ongeveer twintig minuten spelen krijgt Brakkenstein de kans op de score te openen. Na een goede combinatie komt een buitenspeler van Brakkenstein schuin voor het doel, aan de rechterkant in de 16 meter oog in oog komt met Nick van der Horst. Nick twijfelt niet, komt uit en weet daarmee de inzet van de speler tegen te houden.

Niet veel later lukt het Festilent dan toch om de score te openen. Aan de rechterkant wordt op de helft van Brakkenstein de bal verovert. De verdediging van Brakkenstein staat nog uit positie waardoor Bram heel veel ruimte heeft. De bal wordt naar Bram gespeeld die opendraait en de bal hard in de hoek schiet buiten bereik van de keeper. 0-1 Festilent.

In de 35e minuut is het Brakkenstein dat de gelijkmaker weet te maken. Wanneer Festilent meerdere keren de bal niet goed weg kan werken belandt de bal na een blok van een speler van Festilent voor de voeten van een speler van Brakkenstein. Wanneer hij de bal richting het doel schiet wordt de bal van richting veranderd waardoor doelman Nick van der Horst kansloos is. 1-1.

Nog geen vijf minuten later maakt Brakkenstein ook de 2-1. Vanaf ruim 25 meter schiet een middenvelder van Brakkenstein de bal zeer knap en hard in de linkerbovenhoek van het doel. 2-1.

In de laatste minuut van de eerste helft verslikt een verdediger van Festilent zich in een steekpass van Brakkenstein en moet hij zichzelf corrigeren waardoor hij een vrije trap op de rand van de 16-meter moet weggeven. Deze wordt door diezelfde speler van Brakkenstein die ook de 2-1 maakte binnengeschoten waardoor beide teams met een 3-1 stand de rust ingaan.

In de tweede helft gaat Festilent direct op zoek naar de aansluitingstreffer. Het lukt de bezoekers dan ook na slechts enkele minuten spelen om de eerste mogelijkheid te creëren via Daan van Son. Nadat hij twee man voorbij dribbelt schiet hij de bal richting de korte hoek van het doel. Helaas belandt de bal net naast, waardoor een doelpunt uit blijft.

In de tien minuten die volgen heeft Festilent meer balbezit en creëert het nog enkele mogelijkheden om te scoren. Helaas blijft een doelpunt uit.

Toch is het Brakkenstein die de score verder uitbreidt na een uur voetballen. Opnieuw wordt er door in de opbouw van Festilent balverlies geleden. Hierdoor staat de verdediging niet goed gepositioneerd en Brakkenstein profiteert hiervan. Vanuit een lange bal kan een speler van Brakkenstein in zijn eentje richting Nick van der Horst. Dit keer weet hij het net wel te vinden. 4-1 Brakkenstein.

Na deze goal gaat Festilent wisselen en brengt het een extra aanvaller in het veld. Dit pakt goed uit want Festilent weet al snel de 4-2 te maken. Hidde van Dongen speelt zijn directe tegenstander uit en geeft vervolgens vanaf de rechterkant van de 16-meter de bal hard en laag voor. Daan van Son staat goed gepositioneerd en kan de bal met binnenkant voet binnenschieten.

Deze goal geeft Festilent een boost van vertrouwen en het gaat op zoek naar de 4-3. Zo wordt vanuit de rechterkant meerdere keren een aanval goed opgezet en voorgegeven maar kan de keeper voorkomen dat de bal bij een speler van Festilent terecht komt. Verder wordt een schot van Festilent dat voortkwam uit een corner nog van de lijn gehaald door een speler van Brakkenstein.

Toch is het uiteindelijk Brakkenstein dat de score verder uitbreidt naar 5-2. Na een aanval van Festilent zet Brakkenstein een snelle counter op. Vanuit de rechterkant wordt de bal naar links geopend. Daar kan een aanvaller van de Nijmegenaren de bal aannemen en in de linkerhoek, buiten bereik van Nick van der Horst, in het doel schieten.

Na dit doelpunt gaat Festilent in de alles of niets stand om nog het e.e.a. te forceren bij Brakkenstein. Helaas lukt het onze heren niet meer om een doelpunt te maken. Door deze manier van spelen stanr er nog maar twee verdedigers van Festilent in het veld en dus is Festilent heel kwetsbaar achterin.

Brakkenstein weet daar in de laatste minuten van de wedstrijd vanuit een counter nog een keer van te profiteren en de 6-2 te maken.

Zo verliest Festilent de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop en staat het na 11 wedstrijden op de 10e plaats met 11 punten.

Volgende week staat de bekerwedstrijd thuis tegen Volharding (1e klasse) op het programma. Bij winst gaat Festilent door naar de volgende ronde. Bij verlies is Festilent uitgeschakeld voor het bekerprogramma.

Het verslag sluiten we af met een woordje van de trainer:
“Gek genoeg ben ik tevreden, ondanks het resultaat. Ik was ergens verbaasd over hun positie op de ranglijst toen ik ze zag voetballen. Hun spel leent zich ook wel voor het kunstgras. Ik vraag me af of ze op natuurgras hetzelfde voetbal kunnen laten zien. Wij vergooien de wedstrijd in acht minuten. De 1-1 viel uit het niets en daardoor raakten we in paniek. We speelden gewoon goed. Na rust was het spel ook echt niet slecht, alleen de schade was toen al geleden. Ik zie wel een stijgende lijn de afgelopen weken, daar ben ik blij mee. Wie alleen het resultaat van deze wedstrijd ziet, zal denken dat we het heel moeilijk hebben gehad. Dat is alleen niet zo.”

Opstelling Festilent:
Nick van der Horst (K), Niels Schonenberg, Stijn van Hout (C), Stef de Groot, Jasper van en Berg, Joost Geurts, Daan Manders, Pepijn Schonenberg, Bram Geurts, Daan van Son, Chiel Noijen. Reserve spelers: Hidde van Dongen, Jorg Danen en Jeroen Disveld.

Overige uitslagen:
Krayenhoff – Venhorst: 0-1
EGS’20 – SCE: 2-1
Volkel – Groesbeekse Boys: 1-3
Hapse Boys – Quick 1888: 0-3
NEC – Vianen Vooruit: 1-2
Vorstenbossche Boys – Heijen: Afgelast