Festilent wint 1-0 thuis tegen V.V. Achates

Gisteren stond alweer de laatste thuiswedstrijd van 2022 op het programma. V.V. Achates kwam op bezoek om de 10e wedstrijd van de competitie te spelen. Aan de heren van Festilent de taak om ook tijdens deze wedstrijd de goede lijn van de laatste weken door te trekken.

Nadat Pupil van de Week Lars v/d Hei met een fenomenale dribbel de keeper van Achates passeert en de bal in het doel schiet, wordt de wedstrijd door Achates afgetrapt.

Na slechts één minuut spelen creëert Achates meteen een kans om op voorsprong te komen. Een schot van ruim twintig meter gaat net naast het Zeelandse doel. Hierdoor ontsnapt Festilent aan een achterstand. Dit schot zet onze heren meteen op scherp.

Door Tijs Nabuurs

Na deze kans zakt Achates, dat met een 5-3-2 opstelling speelt, tot ver op eigen helft in en parkeert het de spreekwoordelijke bus voor het eigen doel. De uitploeg laat Festilent achterin vrij de bal rondspelen en loert op een fout van Festilent om in de omschakeling gevaarlijk te worden. In de loop van de eerste helft komt dit een enkele keer voor, maar lukt het Achates niet om echt gevaarlijk te worden voor het doel van Festilent.

Festilent, dat dus vrijwel constant balbezit heeft, speelt de bal veel rond van links naar rechts op zoek naar een gaatje in de verdediging van Achates. Na twintig minuten spelen lukt het Festilent voor het eerst om gevaarlijk te worden wanneer Pepijn Schonenberg aan de rechterkant van het strafschopgebied zijn directe tegenstander passeert en uithaalt. Dit schot gaat net voorlangs, waardoor de openingstreffer uitblijft.

Uiteindelijk breekt Festilent na veertig minuten voetballen de ban en weet het een gaatje in de verdediging van Achates te vinden. Vanuit mooi combinatiespel aan de rechterkant van het veld krijgt Jasper van der Berg de bal in de diepte mee. Hij behoudt het overzicht en legt de bal af ter hoogte van de penaltystip. De lage voorzet komt aan bij Daan Manders die de bal beheerst in de linkerhoek schiet. 1-0 Festilent!

Door Tijs Nabuurs

In de laatste minuut voor rust krijgt Achates nog een vrije trap op dertig meter van het doel. Deze vrije trap wordt voorgegeven en een speler van Achates kan de bal richting het doel van Festilent koppen, maar deze verdwijnt naast het doel waardoor beide ploegen met een 1-0 stand de rust in gaan.

In de tweede helft zien we hetzelfde spelbeeld als in de eerste helft. Een defensief Achates dat inzakt op eigen helft en Festilent dat veel de bal rondspeelt op zoek naar een opening tussen de linies. Een aantal keer lukt het Festilent om door goed combinatiespel gevaarlijk te worden richting het doel van Achates.

Door Tijs Nabuurs

Zo krijgt Hidde van Dongen vanuit een voorzet de bal bij de tweede paal zonder een verdediger in zijn buurt. Helaas wordt deze kans niet benut en wordt de bal naast het doel geschoten. Niet veel later volgt alweer de volgende kans voor Festilent. Vanuit een vrije trap van Hidde van Dongen kopt Bram Geurts bij de tweede paal de bal goed naar de grond richting de korte hoek. De keeper van Achates reageert zeer attent op deze kopbal en haalt de bal van de lijn.

Even later zijn de rollen voor even omgedraaid. Na een aanval van Achates is het Festilent dat de bal overneemt en de counter inzet. Vanaf de linkerkant van het veld speelt Bram Geurts de bal naar Pepijn Schonenberg, maar doordat de bal nog net aangeraakt wordt door een tegenstander wordt een 1-tegen-1 situatie door de verdediger van Achates voorkomen.

In de laatste vijf tot tien minuten verliest Festilent wat grip op de wedstrijd, omdat Achates aanvallender gaat voetballen en op zoek gaat naar de gelijkmaker. Doordat de bevrijdende tweede goal van Festilent uitblijft krijgt Achates het gevoel dat er nog wat te halen valt.

Door Tijs Nabuurs

Uitgespeelde kansen blijven uit en dus kiest Achates ervoor om het geluk te zoeken door van afstand op het doel van Festilent te schieten. Zo zijn de bezoekers dicht bij de gelijkmaker wanneer een speler van Achates vanaf ruim twintig meter op het doel van Nick van der Horst te schieten. De Zeelandse doelman neemt geen enkel risico en tikt de bal over zijn doel.

In de laatste vijf minuten is Achates nog een keer dicht bij de gelijkmaker. Na een corner komt de afvallende bal terecht bij een speler van Achates die niet twijfelt en meteen op het doel van Festilent schiet. Deze bal wordt door de goed gepositioneerde Jasper van den Berg van de lijn gehaald waardoor Festilent de voorsprong behoudt en als winnaar van het veld stapt.

Zo weet Festilent ook haar laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar te winnen en gaat het met nog een wedstrijd tot de winterstop te gaan aan kop in de competitie.

Overige uitslagen:
SES – Juliana Mill: 1-1
Achilles Reek – SV Milsbeek: 2-1
Gassel – SCMH: 1-3
Herpinia – Cito: 5-0
FC de Rakt – SIOL 2-1
HBV – NLC’03 4-1