Dit verslag is geschreven en gepubliceerd in de Arenalokaal, het origineel vind je in de kampioenskrant van de Arenalokaal.

Het bezoek aan SCMH uit Mariaheide vormde 16 april voor Festilent de kampioenswedstrijd. Bij een overwinning of puntenverlies van achtervolger FC de Rakt zou het kampioenschap zeker zijn. Met gezonde spanning begonnen de voetballers uit Zeeland aan het duel op sportpark Spoorzicht. Het vorige treffen met SCMH eerder dit seizoen eindigde in een gelijkspel: 1-1. Ook dit keer wil de club uit Mariaheide de huid duur verkopen, want om te voorkomen dat ze in een degradatiestrijd terechtkomen zijn voor hen een paar extra punten nog van harte welkom. Er staat voor beide ploegen iets op het spel.

Festilent begint zondagmiddag met aanvallende intenties op sportpark Spoorzicht. Langs de lijnen staan heel veel supporters, velen met een blauw hoedje. Zij hebben met twee dubbeldekkers de reis naar Mariaheide gemaakt om hun ploeg aan te moedigen.

In de derde minuut zien zij Hidde van Dongen alleen op keeper Dave van Doorn afgaan, maar die weet het schot genoeg van richting te veranderen. De jacht op de openingstreffer door de gasten uit Zeeland gaat onverminderd door. Toch is het SCMH dat als eerste het net weten te vinden. Uit de eerste de beste aanval scoort Koen Verhagen: 1-0 voor de thuisclub.

De treffer van SCMH is een tegenvaller voor Festilent, maar de ploeg laat zich niet van de wijs brengen en gaat onverstoorbaar op zoek naar de gelijkmaker. Daar hebben ze iets meer dan tien minuten voor nodig. Mariaheide krijgt de bal niet weg. Via de paal belandt de bal in de achttiende minuut in de voeten van Pepijn Schonenberg. Die twijfelt geen moment en haalt de trekker over: 1-1. Het doelpunt zorgt voor grote ontlading bij zowel spelers als toeschouwers.

Na de gelijkmaker zakt de wedstrijd iets in. Festilent deelt een paar speldenprikjes uit, maar is te slordig in de passing om echt gevaarlijk te worden. Hidde van Dongen ontsnapt in minuut 41 aan zijn tweede gele kaart voor een onbeholpen overtreding, nadat hij één minuut eerder al geel kreeg voor een opstootje aan de zijlijn.

Vlak voor rust krijgt SCMH-verdediger Thomas van der Velden de bal ongelukkig tegen zijn arm. Dit gebeurt ruim buiten het strafschopgebied, maar de scheidsrechter kent vanuit de middencirkel een penalty toe. Hij is onvermurwbaar. Festilent pakt dit cadeautje maar al te graag uit. Bram Geurts schiet vanaf de stip zijn 23e doelpunt van de competitie binnen: 1-2. Met die stand zoeken de ploegen de kleedkamer op.

Binnen een paar minuten in de tweede helft geeft de leidsman nog een strafschop, dit keer aan SCMH nadat een aanvaller over een Zeelands been valt. Keeper Nick van de Horst zit met zijn vingertoppen nog aan de inzet, maar het is onvoldoende om een doelpunt te voorkomen. Met nog zo’n veertig minuten te gaan, is de stand 2-2.

Naar mate de tweede helft vordert, krijgt Festilent een paar kansen. Het is Joost Geurts die de aanstaande kampioen op voorsprong schiet: 2-3. Spelers en supporters vliegen elkaar in de armen. SCMH zakt verder in en weet niet echt meer iets te creëren, terwijl Festilent voorzichtig meer druk zet. Onder anderen Jasper van den Berg, Bram Geurts, Pepijn Schonenberg en Teun Cornelissen krijgen een kans, maar niemand weet Dave van Doorn nog te passeren.

Intussen komt het bericht dat directe concurrent FC De Rakt op bezoek bij SV Milsbeek op achterstand staat. Dat betekent dat Festilent hoe dan ook vandaag kampioen wordt. De reservespelers en technische staf verzamelen zich bij de dug-out om het veld in te rennen bij het laatste fluitsignaal. Na 22 jaar is Festilent weer kampioen en keert het terug in de derde klasse. Dit is een feestje dat de club goed gaat vieren.

Intussen komt het bericht dat directe concurrent FC De Rakt op bezoek bij SV Milsbeek op achterstand staat. Dat betekent dat Festilent hoe dan ook vandaag kampioen wordt. De reservespelers en technische staf verzamelen zich bij de dug-out om het veld in te rennen bij het laatste fluitsignaal. Na 22 jaar is Festilent weer kampioen en keert het terug in de derde klasse. Dit is een feestje dat de club goed gaat vieren.

Tom Jacobs is erg trots op zijn ploeg. “Het verloop van deze wedstrijd is tekenend voor het hele seizoen”, vindt de trainer. “Deze spelers gaan altijd tot het gaatje. Op karakter hebben ze de overwinning over de streep getrokken. Dat hoeft niet altijd mooi. Het gaat om het resultaat.”
Het hele seizoen heeft Jacobs met een vrij vast basiselftal gespeeld. “De komende wedstrijden kunnen we de jongens belonen die altijd voor ons klaar staan en op de reservebank zitten”, vervolgt hij. “Zij verdienen ook speeltijd. Dat betekent niet dat we nu alles loslaten. We willen graag onze ongeslagen status behouden. Ook als kampioen in de laatste vijf wedstrijden van de competitie.”

Topscorer Bram Geurts is blij dat het kampioenschap is binnengehaald. “We wisten eigenlijk wel dat we kampioen zouden worden, maar het is mooi dat het vandaag direct gelukt is”, zegt hij, “zeker met al die toeschouwers die meegereisd waren. Je ziet dat het leeft en dat Zeeland hier aan toe was.”

Ook bij bestuursleden Hanno de Hoog en Nico van Holst kan het geluk niet op. Zij zijn erg blij met het eerste kampioenschap sinds 2001. “Het was een wedstrijd vol spanning en met een prachtig resultaat”, stelt De Hoog. “Festilent staat negentien punten los in de competitie. Dat vertelt denk ik het hele verhaal.”

Tijdens de kampioenswedstrijd waren onze vaste fotografen aanwezig die deze dag (wedstrijd en feest) geweldig in beeld hebben gebracht. Bekijk alle foto’s van de kampioenswedstrijd en het feest hier