Interview Jan van Uden – Supportersclub

We zijn op bezoek geweest bij Jan van Uden. Jan is 80 jaar en woonachtig in een prachtig verbouwde schuur op de Trentsedijk. Jan is bijna 20 jaar lang voorzitter geweest van de Supporters Club van Festilent en heeft onlangs afgezwaaid. Hij houdt er niet van om in de volle belangstelling te staan en vindt dat allemaal niet nodig. Daarom een extra goede reden om eens op de koffie te gaan en hem te vragen naar zijn tijd als voorzitter van de Supporters Club.

Hoe hebben ze je zover gekregen om in het bestuur van de Supporters Club te komen?

Op het moment dat Jan nog zijn eigen bouwbedrijf bezat, was Piet Manders werkzaam voor hem. Vrijwel elke maand kwam de vraag van Piet Manders of Jan niet wat meer voor Festilent zou willen doen. Hij doelde hier op bijvoorbeeld een bestuursfunctie. Jans antwoord was altijd hetzelfde. Hij zou hier pas over na willen denken als hij gestopt was met zijn bedrijf. Als Jan ergens voor gaat wil hij dit goed doen en hij wilde niet op halve kracht deel gaan nemen.

Toen Jan stopte binnen zijn bedrijf stond Piet Manders binnen een paar dagen al op de stoep. Hij was nooit vergeten wat Jan beloofd had. Op dat moment is Jan toegetreden tot het bestuur van de Supporters Club. Tijdens de eerste vergadering werd hij meteen tot voorzitter benoemd. Dit was in eerste instantie niet Jan zijn bedoeling maar dit is allemaal goed gekomen.

Wat waren de hoogtepunten die je hebt beleefd bij de Supporters Club?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. We hebben zoveel mooie momenten meegemaakt. De feestavonden waren altijd een groot succes. Deze vonden eerst plaats in ’t Zuid, later werd het georganiseerd in de Ambianz en de kantine. Hier was altijd een DJ bij aanwezig en werd er gezellig onder genot van een hapje een pilsje gedronken. Ook de spelletjesavonden waren in het begin een groot succes, we organiseerden quiz avonden en ook de casinoavond was een succes. Helaas werd de opkomst op een gegeven moment minder en konden we ze niet meer doorzetten. 

De vergaderingen waren ook elke keer weer een hoogtepunt. We begonnen met het bespreken van de punten waarna we eigenlijk vrij snel aan een pilsje begonnen en we ooit tot wel midden in de nacht bezig waren met ‘vergaderen’. Zijn vrouw sloot dan ook altijd aan met een klein hapje. Hij vindt het mooi dat zijn vrouw in die 10 jaar ook bijna altijd aansloot voor de ‘derde helft’ van de vergadering. 

Een van zijn laatste hoogtepunten vond plaats tijdens de corona tijd. Nico van der Holst belde. Dat weekend kwam SES op bezoek bij Festilent en met de coronaregels moest er iets verzonnen worden. Jan had contacten met een bedrijf in Veghel die wel tenten konden regelen. Na een heleboel geouwehoer had hij de prijs zo ver omlaag gekregen dat hij het wel een mooi bedrag vond om als stersponsor te sponsoren aan Festilent. Toen dit was besloten moesten ze binnen anderhalve dag opgehaald en opgebouwd worden. Na een belletje met William Geurts en wat vrijwilligers stond de tent zo en was de kantine én de tent zondags bomvol. 

Wat is je mooiste moment van Festilent

Met het huidige kampioenschap van Festilent 1 nog vers in het geheugen benoemt Jan dat hij het meest genoten heeft van de promotie wedstrijden in Schaijk ongeveer 20 jaar geleden. De hele weg van Zeeland naar Schaijk was met blauw witte ballonnen versierd. De weg ernaar toe werd er al feest gevierd en de terugweg werd ook een groot feest. Hij hoopt dat we volgend jaar weer zo’n groot feest mogen maken als dit jaar.

Hij geniet nu vooral om samen met John de wedstrijden te kunnen bekijken. Hier kan hij samen met John enorm van genieten.

Welke spelers en trainer zijn nu de beste die je hebt gezien in het amateurvoetbal?

Als hij terugkijkt op al zijn jaren bij Festilent is er één speler aan wie hij onmiddellijk moet denken. Henk van Ganzenwinkel was een spits die zo makkelijk en zoveel goals heeft gemaakt. Jan denkt dat als hij had gewild dat Henk makkelijk prof had kunnen worden. 

Aan zijn eigen carrière als verdediger heeft Jan ook mooie herinneringen. Samen met Lambert Pittens DAW afstoppen en daarbij werd ooit de grens opgezocht. 

Als we hem vragen naar zijn beste selectie die hij bij Festilent heeft gezien komen er enorm veel namen naar boven maar na een opstelling van 4-3-3 gekozen te hebben komen we tot de volgende 11.

Als we het hebben over de selectie nu is Jan behoorlijk gecharmeerd van Hidde van Dongen, Chiel Noijen en Vince de Kleijn. Hij is ook blij dat Tom Jacobs verlengd heeft. Op dit moment staat er echt een team. Het is een geheel en dat is ook een kwaliteit van de coach. Hij denkt dat we ook komend seizoen met deze selectie weer mee zouden moeten kunnen doen om de promotie plekken. Vorig jaar voorspelde hij dat Festilent ongeslagen kampioen zou worden. Dus laten we hopen dat hij het komend jaar weer goed heeft.

Van welke activiteiten van de Supporters Club vind jij dat iedereen ze een keer meegemaakt moet hebben?

Natuurlijk is de fiets 3-daagse iets waar iedereen die tijd heeft een keer aan mee gedaan moet hebben. Het is qua organisatie een enorm drukke tijd maar het geeft ook zoveel plezier. Van tevoren de route bepalen, het smeren van de lunchpakketten en het plezier wat de deelnemers hebben. Hij reed altijd als bezemwagen achter de groep aan zodat iedereen veilig op de plek van bestemming kwam.

Ook de Sinterklaasavonden voor de jeugd schaart hij onder deze noemer. Het plezier wat de kinderen samen met de Pieten hebben is echt enorm mooi om te zien. Samen stoeien en voetballen op het veld en alle kinderen na afloop met een cadeautje naar huis. 

Als laatste roemt hij de jeugddag. Dat is niet iets wat nu nog georganiseerd wordt door ons maar we dragen daaraan wel altijd een steentje bij. Dan is het fantastisch om te zien dat de kinderen daar over de luchtkussens en glijbanen schieten.

Wat ga je nu doen? Na zoveel jaren Supporters Club is er wel een gat ontstaan?

Het stoppen als voorzitter van de Supporters Club was een hele logische keuze voor me. Met mijn zoon John gaat het achteruit. Elk moment wat we nu samen kunnen pakken is belangrijk voor me. Samen voor de televisie PSV kijken, samen naar een wedstrijd van Festilent rijden en daar lekker in de zon samen staan kijken maar ook gewoon op bezoek gaan zijn enorm belangrijk voor hem. 

Het is ook niet zo dat hij helemaal stopt natuurlijk. Jan geeft zelf aan nog altijd graag mee te helpen als dit nodig is. Hij geeft zelf aan dat hij altijd enorm van de gezelligheid gehouden heeft. Van de avonden vergaderen tot de activiteiten. Het was een enorm succes. Hij is blij dat Festilent nog een Supporters Club heeft. Dat is niet overal meer het geval, nu ook met de nieuwe jongere leden ziet hij de toekomst weer gunstig tegemoet. 

Namens de Supporters Club en geheel Festilent willen we Jan enorm bedanken voor zijn inzet en enthousiasme en we zien hem graag nog vaak langs de lijn van het veld staan om samen een praatje te maken.