Interview met de nieuwe trainer Edwin Peters

Volgend jaar is Edwin Peters de nieuwe trainer van het eerste elftal van Festilent. Lees hier een interview met Edwin. 

Stel je even voor: Wat is je naam? 
Edwin Peters.

Hoe oud ben je en hoe ben je bij Festilent terecht gekomen?
Ik ben 45 jaar ben ik en ben gevraagd door Festilent om daar trainer te worden.

Wat voor werk doe je?
Ik ben graficus bij een verpakkingsbedrijf in Ravenstein. Ik ben hoofdtrainer bij FC Den Bosch O15, eredivisie niveau.

Kun je iets over jouw loopbaan binnen het voetbal vertellen en wat trekt jou aan in het trainerschap?
Ik ben op 5 jarige leeftijd begonnen als voetballer bij Elistha uit Elst. Ik heb daar de gehele jeugdopleiding doorlopen en op jonge leeftijd in het eerste elftal gekomen.

Op 20 jarige leeftijd ben ik naar Beuningse Boys gegaan. Dit was echter maar van korte duur, want na een half jaar ben ik naar O.S.S.’20 gegaan. Dit omdat ik ondertussen verhuisd was naar Oss.

Tot mijn 35ste jaar heb ik bij O.S.S.’20 in het eerste elftal gespeeld. Tijdens mijn voetbal carrière heb ik alle jeugdelftallen van O.S.S.’20 getraind van de F1 t/m de A1. Op mijn 35ste ben ik voetballer/ assistent trainer geworden bij het 1ste elftal samen met Ton Kosterman. Na twee jaar ben ik hoofdtrainer geworden van O.S.S.’20 II.

Daarna besloten om op eigen benen te gaan staan. Ik ben naar mijn oude club gegaan in Elst; Elistha. Daar ben ik twee jaar hoofdtrainer geweest. Toen weer terug gegaan naar Brabant. Na twee jaar hoofdtrainer bij WEC uit Wijbosch, ben ik door Arnold Scholten/ Richard van der Lee gevraagd om bij FC Den Bosch jeugdopleiding te komen trainen. Ik ben nu bezig aan mijn tweede seizoen. Nu komt dus Festilent op mijn pad. Ik heb erg veel zin in.

Mijn persoonlijke ambities in het trainerschap zijn heel simpel. Alles wat ik heb mee gemaakt als voetballer; winnen, verliezen, emoties, kampioenschappen, periodetitels, blessures en alle andere dingen, wil ik graag delen met de spelersgroep waar ik op dat moment mee werk. Ik merk dat dat heel fijn werkt en aansluit bij iedere spelersgroep. Iedereen pikt het stukje eruit wat hem of haar aanspreekt. Mijn ervaring in dit proces is vaak voor vele een houvast en een steuntje in de rug.

Wat zijn je persoonlijke hoogtepunten en wat hoop je nog een keer te bereiken?
Als voetballer mag ik toch wel zeggen dat mijn persoonlijke hoogtepunten, de vele ampioenschappen met O.S.S.’20 1 zijn.
Als trainer is iedere promotie een hoogtepunt. Ik heb niet echt een voorkeur. Promoties zijn leuk, mooi en prachtig, maar ik vind het nog mooier om met een ploeg iets moois neer te zetten en met prachtig aanvallend voetbal spel bepalend te zijn.

Heb je naast voetbal nog andere hobby’s?
Een grote hobby van mij zijn alle nieuwe snufjes op IT gebied, plus alles wat met Apple software/hardware te maken heeft. Ik wil graag alles weten over deze materialen in relatie tot het voetballen plus alle toepassingen die hierbij horen. Ook help ik graag anderen met vragen over Apple producten.

Wat is je favoriete club in het betaalde voetbal? 
en wie tip je voor de landstitel? 
en wie is je favoriete speler?
 – Ajax (gaan ze niet leuk vinden bij Festilent)
– PSV wordt kampioen
– Dennis Bergkamp

Wat betekent voetbal voor jou?
Heel veel, voetbal is mijn leven, maar mijn gezin komt op de 1e plaats.
Mijn vrouw, Esther, mijn twee zoons, Luuk & Jelle (15 & 12 jaar).

Wat is je grootste droom?
Altijd gezond en gelukkig zijn met mijn gezin is voor mij het belangrijkste in het leven (cliché, maar toch…)

Wat betekent sportiviteit voor jou, en wat vind jij belangrijke eigenschappen, die een voetballer zou moeten hebben?
Sportiviteit is voor mij, dat je altijd voor iedereen respect moet hebben. Daarbij laat je iedereen in zijn waarde. Iedereen beleefd zijn sport op zijn eigen manier.

Sportiviteit betekent ook dat je bij een overwinning je tegenstander niet belachelijk maakt of
kleineert en dat je bij verlies accepteert dat de tegenstander gewoon beter was.

Ik zie heel graag in een voetballer dat hij nadenkt waarom hij voetballer is, wat hij daarmee doet als individu, dat hij durft uit te komen voor zijn mening in een groep en als individu in een persoonlijk gesprek. Dat hij zich durft te ontwikkelen, ongeacht leeftijd, want je kunt van iedereen iets leren. Als team verwacht ik om samen te ontwikkelen, alles voor elkaar over te hebben vanaf het moment dat je samen het veld op loopt.

Iedere speler is anders in zijn gedrag, denkwijze en beleving. Ik ga als trainer iedere uitdaging aan om samen met een groep individuen, een team te maken. Als iedere speler  open staat om met mij dit proces in te gaan en met mij te sparren, dan ga je mooie dingen meemaken. 

Dank je wel voor het leuke interview. We zien elkaar op de velden bij Festilent.
Groetjes, Edwin Peters.

Bedankt namens Commisie Pr.
Coos van Ras.